Zo lastig is veilige e-mailcommunicatie ook weer niet
Door Simon Verwaard

Zo lastig is veilige e-mailcommunicatie ook weer niet

E-mail is een van de belangrijkste communicatiemiddelen ter wereld. Omdat de berichten over via het internet (oftewel via computers van ISP's en andere bedrijven) worden verstuurd, is veiligheid essentieel om de communicatie te beschermen tegen nieuwsgierige ogen. Maar degenen die e-mail via Google gebruiken, kennen wellicht de onderstaande markering boven een e-mailbericht:

Er zijn nog steeds bedrijven die e-mails (bijvoorbeeld met facturen) versturen over een onbeveiligde verbinding. Niet beseffende dat ze het een kwaadwillende wel erg gemakkelijk maken om deze berichten in te zien of zelfs te wijzigen (denk aan een bankrekeningnummer).

Verder zijn er natuurlijk nog wat andere manieren om e-mailverkeer veiliger te maken: SPF, DKIM en DMARC. Deze drie technieken vullen elkaar aan en zorgen ervoor dat wanneer een e-mail ontvangen wordt, beoordeeld kan worden of deze daadwerkelijk verstuurd is door de genoemde afzender. De technische details hierover zal ik voor nu achterwege laten. SPF is redelijk ingeburgerd, maar DKIM en DMARC zijn dat helaas nog niet. Het is zelfs zo erg dat sommige online diensten het onmogelijk maken om DMARC te gebruiken. De ervaring leert dat dit tot op het moment van schrijven bijvoorbeeld geldt voor de boekhoudsoftware-aanbieders Exact Online en Yuki. Sommige zaken vergen toch de benodigde kennis, die nog niet overal aanwezig is.

De kracht van type-informatie bij programmeren

Bekijk bericht

Zo zorg je ervoor dat jouw content wel gelezen wordt

Bekijk bericht