​Test test test, staat deze microfoon nog aan?
Door Roland van Berkel

​Test test test, staat deze microfoon nog aan?

Een heel belangrijk onderdeel van het realiseren van webapplicaties is testen. Testen kan op verschillende manieren plaatsvinden, maar in dit bericht wil ik het specifiek hebben over automatisch testen. Tijdens het ontwikkelen van je website of -applicatie zijn wij constant aan het uitproberen of de code die we geschreven hebben daadwerkelijk doet wat we willen. Maar dat is niet wat geautomatiseerd testen echt is.

Met geautomatiseerd testen kunnen we met één druk op de knop een hele website (of een gedeelte daarvan) controleren op fouten en ongewenst gedrag. En dat zo vaak als we willen. Dit is vooral handig om te toetsen of regels code die al wat voorheen geschreven zijn nog steeds kloppen na latere wijzigingen of toevoegingen.

Stel dat je website de mogelijkheid heeft dat een gebruiker om zich voor een workshop kan aanmelden, dan zou een test daarvoor er globaal zo uit kunnen zien: als eerst een paar pogingen om aan te melden met foute informatie (denk aan een ongeldig e-mailadres of het niet invullen van een verplicht veld). Deze foute aanmeldingen zouden een bepaalde foutmelding moeten opleveren, dus de test zal dan controleren of dat daadwerkelijk gebeurt. Zo ja, dan is de (deel)test geslaagd.

Correcte aanmeldingen moeten ook meldingen opleveren waarop je een test kan slagen of falen. Alle aanmeldingen moeten worden bewaard in een database. Dus kan je ook nog controleren of de gegevens van de aanmelding terug te vinden zijn in de database. Als alle (deel)testen een positief resultaat hebben mag je ervan uitgaan dat het verwerken van de aanmeldingen correct verloopt.

Om automatisch te kunnen testen moeten we aparte testcode schrijven. Dat lijkt misschien omslachtig, maar de tests worden vaak gebruikt en zelfs vanzelf uitgevoerd elke keer dat we een nieuw stuk code live zetten. Dit voorkomt dat er fouten gepubliceerd kunnen worden en zorgt ervoor dat je website correct blijft functioneren.

Incident bij Cloudflare geen invloed op diensten van Webeau

Bekijk bericht

​Native app of web app?

Bekijk bericht